THE VELO HOUSE
BIKE SHOP & CAFE,
TUNBRIDGE WELLS

  • The Velo House

    /imgcache/f54a7758682139ae871605521709cdcf813266e3.jpg

    It was vital to create a welcoming design that was inclusive, fostering a community-based approach.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-2.jpg

    Kiwi & Pom wanted The Velo House to have a strong street presence.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-3.jpg

    With a contemporary industrial look, The Velo House was 'created by cyclists for cyclists' and those who don't realise they are going to become cyclists yet.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-4.jpg

    The stripped-back café space retains many original bank features, such as a terrazzo floor alongside exposed concrete to create a raw, utilitarian yet inspirational space.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-5.jpg

    The objective is to create a destination where people can learn about cycling.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-6.jpg

    A key feature of the space is a wall finished in Armourcoat polished plaster. It features coloured lines that are positioned based on the dimensions of a velodrome track.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-7.jpg

    The main café space features communal tables with tops incorporating maps of the local region, allowing customers to plan their cycle routes or find inspiration for their rides.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-8.jpg

    The front of the servery counter incorporates integrated shelving to display merchandise.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-9.jpg

    Located at the rear of the ground floor, the workshop draws visitors thanks to its vibrant neon yellow pegboards used to display tools.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-10.jpg

    The workshop caters for early morning commuters as well as seasoned cycling pros, offering a flexible service.

  • /resources/kiwi-and-pom-interiors-velohouse-11.jpg

    A new staircase leads to the upper floor retail space, which stocks a range of premium cycle brands. Designed to be flexible, bespoke rolling units can be easily moved within the space.

The Velo House

Kiwi & Pom has created a new destination for cyclists in Royal Tunbridge Wells, Kent.

A former bank on the edge of the town centre has been transformed into The Velo House, a stylish 200 sq.m two-storey hub for cyclists with café/events area, bike workshop and retail space.

Client Olly Stevens commissioned Kiwi & Pom to create a venue where cyclists can come together. “I saw the potential to create a social hub for cyclists, almost like a clubhouse, that they could use before, during or after a ride,” he explains.

The main café space features communal tables with tops incorporating maps of the local region, allowing customers to plan their cycle routes or find inspiration for their rides.

A seating area at the front of the café features a growing library of cycling-focused books, magazines, maps and memorabilia. The objective is to create a destination where people can learn about cycling.

At the heart of the café’s food and drink offer is the concept of the “long ride” and “short ride”. This not only relates to portion size but also the nutritional content of the food. A nutritionist developed menu options to provide slow energy release for long cycle rides alongside more indulgent ‘reward and refuel’ choices for cyclists after the ride. Coffee has been sourced from an independent roaster to reinforce the artisan feel.

Loading…Loading…